Рига

Информация | Kарта
seen
7525
facebook
Рига

Столицата на Латвия, град Рига (Riga) е създаден преди повече от 800 години от немски заселници – търговци, мисионери и кръстоносци. Той е разположен на брега на Балтийско море където се влива река Даугава. През 1158 г. тук е създаден първият търговски пункт, а първият манастир около 1190 г. През 1282 г. Рига се присъединява към Ханзата – търговско обединение на немските градове държави от региона на Балтийско море. През своето дълго съществуване властта над Рига е оспорвана от – Тевтонския орден, , , и СССР. След разпада не СССР Латвия става независима държава, а нейната столица Рига бързо се превръща в един от най-проспериращите градове в балтийският регион. Със своите красиви сгради, някой от който се смятат за най-красивите в света Рига е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Най-добри образци от тези сгради се намират в центъра на града на улиците Елизабетс Иела и Алберта Иела.

Над Рига се извисява великолепната Рижка катедрала, построена през 1211 г., за която се смята, че е най-голямата в региона на Балтийско море. Друга забележителност, която непременно трябва да се види е Рижкият дворец, където е седалището на президента на Латвия, Латвийският исторически музей и Музеят за чуждестранно изкуство.

Освен Рижката катедрала и Рижкият дворец в Рига трябва да се посетят: Църквата „Свети Петър” с високата си 123 м кула; Средновековните постройки „Тримата братя” – най-старата датира от ХV в.; Църквата „Свети Йоан” от ХІІІ в.; Етнографският музей на открито; Зоологическата градина и много др.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа

Забележителности Латвия

лек сняг душ
-3 °C | лек сняг душ

Вятър: 3.6 m/s

Влажност: 86 %

Атмосферно налягане: 1015 hpa

Облачност: 75 %

google RSS