Киев (Kiev) е столица на Украйна разположен е на река Днепър и е най-големият град в страната със своите 2 800 000 жители. Смята се, че градът е основан през 482 г., а през 9 век е завладян от варягите (викингите) и те го превръщат в център на държава известна като Киевска Рус. По време на управлението на княз Светослав Киевска Рус активно участва във вътрешните дела на България и Византия. В последствие Византия разбива обединените българо-руски сили, а Светослав е убит като се завръща към Киев. През 1169 г. градът е разграбен и опожарен и за дълго време губи своето значение и тогава на преден план в руската държавност излиза Москва. Киев отново е превзет през 1240 г. този път от Монголската империя и князете му ставата васали. След век градът вече е в територията на Великото Литовско княжество и в последствие на Жечпосполита през 1589 г., когато става център на Кийовското воеводство.

През ХVІІ век Киев е превзет от Русия и с кратки прекъсвания е част от Руската империя и в последствие на СССР. По време на Втората световна война градът е окупиран и почти унищожен. След войната Киев е възстановен наново и става третият по-големина град в Съветския съюз след Москва и Лениград. След разпадане на СССР през август 1991 г. е столица на Украйна.

Днес Киев е забързан град с паркове, градини, прекрасни църкви, музеи и театри. Непременно трябва да се посетят: Храмът „Света София” от ХІ в.; Куполите на Десятната църква; Пещерните манастири от Киевско-Печорската лавра от 1051 г.; Старото речно пристанище; Етнографският музей и др.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Киев