Столицата на Китайската народна република, Пекин е древен град на повече от 3000 години. Със своите 16 млн.жители той е втори по-големина в Китай след Шанхай. Не далеч от града са открити най-старите останки от първобитен човек – т.нар. Пекински човек и мястото е обявено от ЮНЕСКО като паметник на световно наследство.

Първи данни за поселище на мястото на днешният град Пекин има през 723 г.пр.н.е., а през ХІІІ в. наследникът на Чингис хан – Кубилай основава град Ханбалик, който става столица на неговата империя. По-късно с името Пекин е столица на Китай в периода 1421-1911 г. В размирната първа половина ХХ в. Пекин губи статут на столица, окупиран е от японците и чак след победата на комунистите в гражданската война в Китай отново е обявен за столица.

Сега Пекин е забързан град, столица на най-бързо развиващата се икономика в света. Най-голямата забележителност на града е Забраненият град. Той е построен по време на династия Мин през 1421 г. и има площ 32 хектара. От Забранения град в Пекин са управлявали 24 императори в продължение на 5 века. Когато комунистите идват на власт решават да го разрушат, но е спасен от тогавашния премиер Джоу Ънлай.

Друга важна забележителност на Пекин е Летният дворец. Той е построен преди 800 години по време на управлението на династията Дзин. Дворецът е унищожен от британски и френски войски през 1860 г. по време на втората Опиумна война. След 18 години е възстановен наново и днес е една от главните атракции на Пекин със своите паркове, градини и около 3000 постройки. Забраненият град и Летният дворец, както и огромният комплекс Храмът на небето в Пекин са в списъка на ЮНЕСКО. Други забележителности, който трябва да видите по време на посещението си в Пекин са: площад „Тянънмън” най-големият площад в света; многобройните музей в града, както и Великата китайска стена стояща само на 55 км от тук.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Пекин