С изричното посочване на един архиепископски градски съдия, Залцбург (Salzburg) е най-старият град в територията на днешна Австрия. Залцбург е град в Западна Австрия и център на провинция Залцбург, излежаващ се в Залцбургските котловини. Залцбург известен още и като планински курорт заради своето местоположение в подножието на Алпите, между Бавария и Тирол, от двете страни на река Залцах. Името на града в превод означава Замък от сол. Градът е наричан и градът на Моцарт, защото тук е роден великият композитор Волфганг Амадеус Моцарт, като гениалният композитор е емблемата на Залцбург. За основоположник и патрон на града се смята един монах, носещ името Рупорт. Той основава през VIII век в стръмните скали манастира "Свети Петър" и християнизира населението. Така през 798 г. градът получава статут на архиепископство и става един от десетте главни градове на Европа. Залцбург се слави с едни от най-живописните средновековни улички и с великолепните си дворци. Много известен е дворецът „Мирабел“, чийто парк е един от най-изящните в Европа. Всяка година през ноември се провежда Залцбургският музикален фестивал.

Залцбург е известен със своята барокова архитектура, с наситената си история и като врата към Алпите. В началото на XVII век архиепископът Волф Дитрих от Райтенау оформя града Залцбург като идеален и репрезентативен град. Градът на Моцарт пленява с монументална архитектура и с лиричен провинциален разкош.

Препоръчитено, дори задължително, е разходката из града да започне от Капителплац. Това е най-големия площад в старата част на града, където се намира и известният Нептунбрунен, построен някога, за да се поят конете. Според разпространеното вярване, ако си пожелаете нещо и хвърлите монета във фонтана, желанието ви ще се сбъдне. Една от най – известните забележителности е дворецът Мирабел. Замакът е издигнат като израз на любовта на принц архиепископ Волф Дитрих фон Райтенау към Саломе Алт през 1606 г. Градините на двореца Мирабел са смятани за едни от най – красивите в цяла Европа.

Друг дворец на територията на Залцбург е Хелбрун. Построен е по заръка на принц архиепископ Маркус Ситикус фон Хоенемс през 1612 г. Следващ в списъка на приказните дворци е замъкът Леополдскрон. Разположен е живописно на брега на езеро, а в далечината зад него на хълма се издига крепостта Горен Залцбург. Наричан още „живописното съкровище на Залцбург”, дворецът Леоподскрон е издигнат в стил рококо между 1736 г. и 1740 г.

Един от най – известните площади в Залцбург е Стария Пазар, на който се е развивала търговия още през XIII век. Други основни забележителности в града са крепостта „Горен Залцбург“ и родната къща на Моцарт.

В Залцбург се намират и други интересни и доста важни архитектурни паметници и постройки. Например най-старият тунел в Австрия –Зигмундстор, с който се свързва Стария град с градската част Риденбург. Следва най-старият средновековен напоителен канал в Централна Европа - Алмканала, който е изкуствен разклонен водоизточник, служил за снабдяване на града с необходимата питейна вода. В Залцбург се намира и най-старата запазена зъбчата железница в света, както и най-добре запазените ренесансови водни водоскоци.

Залцбург дължи славата си и на ежегодния музикален фестивал, който се провежда през ноември. Смята се, че Залцбургският музикален фестивал е с най-скъпите билети в света и с най-силно присъствие на финансово-политическия елит. Фестивала удостояват с присъствието си Виенската филхармония, Берлинската филхармония, Щатскапеле Дрезден и др.

Старият град Залцбург е перла в короната на Залцбург. Разположен е на южния браг на реката, е представлява истинска барокова фиеста на църкви, площади, паркове и фонтани, излъчващи вълни на обаяние.

Залцбург е целогодишна туристическа дестинация. Градът на двата бряга на Залца и сега е прекрасно място, странна смесица от традиции и модерна визия, в която се преплитат много култури. Да се разгледат всички интересни места в града е почти невъзможно.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Залцбург