Грац (Graz) е град в Югоизточна Австрия, център на провиция Щирия, една от деветте провинции в Австрия. Река Мур го разделя на два бряга, на левия се намират историческият и търговският център, на десния е промишленият. Грац има дълга традиция като студентски град с четири университета и два университета по приложни науки с над 50 000 студенти. Грац е едно доста зелено място – много паркове и зеленина. Грац е единствен в Европа изцяло запазен средновековен град, в които кипи оживление. За първи път Грац се споменава в исторически документ от 1140 г. във връзка с изграждане на манастира "Абтай Секау". Първите скици и записки за изграждане на защитна стена датират от 1233 г. Със завършването й Грац за първи път придобива правото да се нарича град, а през 1245 г. получава свой собствен герб.

Едно от най-привлекателните места в Грац, което привлича туристите, е крепостта Шлосберг. Тя се намира на живописен хълм, който се издига над града и привлича погледите не само с кичестата зеленина, но и с прочутата Часовникова кула, която е един от символите на града.

Друга архитектурна забележителност на града е Ландхаусхоф, който привлича със воите аркади и външни пасажи, и се нарежда сред шедьоврите на ренесансовото изкуство. От 1494 г. до днес в залите й провежда пленарните си заседания парламентът на Щирия. В близост до Ландхаусхоф се намира оръжейната палата. В нея векове наред са събирани оръжия от най-различни епохи, за да може днес с колекция от 32000 експоната, да притежава най-голямата колекция на оръжия в света.

Катедралата в Грац е истинска готическа перла в сърцето на стария град. Този прелигиозен храм е издигнат в периода 1438 г.-1464 г. по нареждане на император Фридрих Трети. Строежът е провокиран от идеята на владетеля да изгради придворен храм за дворцови церемонии и празници. През 1615 г. италианският архитект Пиетро де Поми прибавя известния мавзолей, поръчан от император Фердинанд Втори. Друга интересна забележителност в този австрийски град е Щалбастел, който датира от XVI век и е била използвана за затвор.

Несъмнено с голямо изящество, слава и красота се кичи Егенберг. Издигащ се в западната част на града, той е най-големият и разкошен замък в Щирия. Дворецът Егенберг е построен по поръчка на принц Улрих фон Егенберг, и е известен с четирите кули, олицетворяващи сезоните, дванадесетте врати - месеците, а 365-те прозореца - дните в годината. Господарят на замъка искал всеки ден да гледа света през различен прозорец и винаги да вижда нещо ново.

Многобройните музеи и галерии превръщат Грац в място, където почитателите на историята и изкуството могат да открият любопитни колекции. Музеят на Шварценегер например пази снимки на известния син на Грац, както и първите уреди за бодибилдинг, които холивудският актьор използвал в началото на кариерата си като инструктор по фитнес.

Друго интересно място е музеят по криминология, който предлага на посетителите достъп до архивите на действителни криминални дела. В Грац любознателният турист може да посети впечатляваща ботаническа градина, в която да се наслади на редки екзотични растения. Освен това Грац предлага музеи, в които посетителя може да хвърли поглед към историята на авиацията и трамвайното дело, или да надникне в света на аудиовизуалните открития.

Мащабна проява на нестандартното архитектурно мислене в Грац е Островът на Мур. Инсталиран през 2003 г., островът е дело на нюйоркския архитект Вито Акончи и представлява изкуствен остров на сред реката Мур.

Старият средновековен облик на Грац е умело раздвижен от новоизградени сгради, които оформят съвременния облик на града. Динамичният дизайн на Щадтхале, на Детския музей, стъкленият лифт, ботаническата градина, архитектурният институт и местата за развлечения доближават Грац до представата за град, проектиран от бъдещето. Това живо и съвременно ориентирано място на културата - Грац, през 2003 г. става първия австрийски град в културна столица на Европа.

Историческият център на Грац е един от най-добре запазените в цяла Европа, като е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство през 1999 г. Замъкът Шлосберг е най-интригуващата историческа забележителност на Грац, която е включена в книгата с рекордите на Гинес като най-силната крепост в света. През 2010 г. замъкът Шлосберг става част от културните забележителности на ЮНЕСКО.

Етикети: градове Европа |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 2 гласували Грац