Линц (Linz) е град в Североизточна Австрия, намиращ се на около 30 км от границата с Чехия, и е столица на федерална провинция Горна Австрия. Градът е разположен от двете страни на река Дунав, а историята разказва, че е възникнал на мястото на римския град Ленция. Това му местоположение му определя мястото на важен транспортен възел в тази част на страната. Линц е град, отворен към културата и изкуствата, но също е и индустриален център, ориентиран към производството на стомана, както и хранително-вкусовата промишленост. Историята разказва, че Линц е основан от римляните, които го именуват Лентиа. С времето градът става част от Свещената Римска империя и с нейното разрастване става значим транспортен център поради близостта си до река Дунав и до пътища, водещи към Бохемия, Германия на север и Балканите на югоизток.

Изключително важен факт за Линц е неговото избиране за културна столица на Европа за 2009 г. И това не е случайно, тъй като този град на Дунава много добре се развива като културна дестинация в страната. Линц е сравнително по-малък от столицата Виена, но в културно отношение е не по-малко значителен от нея. От 2003 г. Линц с Лентос притежава наоример музей на изкуствата. Колекцията на Музея на изкуствата е обширна, като най-значимите произведения са тези на Климт, Шийле и Кокошка, както и скулптури и графики на Вархол, Харинг и Експорт. Други значими и интересни музеи са музея на Волфганг Гурлит, музея на Штифтер, градския музей "Нордико", както и музея на Горна Австрия. Линц не страда от липсата на театри. В града постановки могат да се гледат в Регионалния театър, който е най-големия театър на Линц, театър Феникс, театър Вариете Хамелеон, Келерт-театър, както и музикален театър.

Силата си на културна столица Линц дължи и на своите културни центрове. Концертен център Брукнер е най-голямата концертна зала на града, в която ежегодно, през септември, се провежда Брукнеровския фестивал. Центърът за електронно изкуство пък е посветен на достиженията в областта на 3D.

Основните забележителности на Линц са най-старата австрийска черква „Св. Мартин”, готическата катедрала „Св.Мария”, поклонническата църква „Пьостлингберг-Кирхе”, кацнала на едноименния хълм, концертната зала „Антон Брукнер”, както и високата колона „Пестзеуле”, изградена в памет на жертвите на чумни епидемии, която се намира на централния площад на града.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Линц