Европа >> Австрия >> Австрия забележителности >> Концентрационен лагер - Маутхаузен

Концентрационен лагер - Маутхаузен

Информация | Kарта
seen
5900
facebook

Концентрационен лагер „Маутхаузен“ в Австрия, построен през лятото на 1940 г., е група от концентрационни лагери на Нацистка , по време на Втората световна война.

„Маутхаузен” е издигнат в близост до селата Маутхаузен и Гусен в Горна Австрия, на около 20 км източно от град . Историята на лагера започва през 1938 г., когато няколко затворника от концентранционния лагер „Дахау” биват изпратени в градчето Маутхаузен, за да построят нов лагер, който по-късно се превръща в един от най-големите лагерни комплекси в нацистка Германия. Концентрационният лагер „Маутхаузен”, с ролята си на лагер за робски труд, допринася за големи приходи на СС. Първите концлагеристи са предимно немци, които работят по големите строежи на немско-австрийските индустриални концерни.

Лагерът „Маутхаузен” носи славата на ужасяващо място, работещо на принципа „унищожение чрез труд”. През януари 1945 г. в лагера са се намирали около 85 000 лагерници, но в различни периоди на Втората световна война те наброяват между 122766 и 320000 лагерници. Двата главни лагера, „Маутхаузен” и „Гусен I”, са единствените лагери в Европа, които са категоризирани като "Клас III" лагери, в които били изпращани хора, като например "Непоправими политически противници на Райха".

Лагерниците били подлагани на нечовешки страдания – тези, които били болни и слаби, били оставяни гладни, за да умрат, а от 1941 г. – били задушавани с газ. На техните надзорници била гласувана пълна свобода да прилагат всички свои садистични желания.

Името на лагера „Маутхаузен” се свързва и с името на т.нар. „Доктор Смърт” – офицерът от Вафен СС Ариберт Хайм. Под негов контрол са извършвани жестокости в най-голямата лаборатория за различни изследвания върху хора като например инжектиране на химикали и отрови в кръвта, ампутации и др.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS