Императорската вила в модерния курорт с минерални бани Бад Ишъл, намиращ се в красива Австрия, е лятната резиденция на хабсбургския император Франц Йозеф I. Точно в този курорт владетеля среща през 1853 г. среща любовта в лицето на своята петандесетгодишна братовчедка – красивата Елизабет от Бавария. Императорската вила е подарена на Франц Йозеф I като сватбен подарък от неговата майка. Постройката е издигната в стила на Тюдорите и се намира в градините на Елизабет.

Първоначално императорската вила в Бад Ишъл е била построена като скромна постройка. Нейното преобразяване отнема години работа върху нея и землището, като всичко това е възложено като отговорна задача на императорския градинар Франц Раух. Това реконструиране успява да превърне невзрачаната постройка в прекрасна и достойна за императорския двор лятна резиденция. Красотата й се дължи на пищност и тържественост, а на домашния уют, който лъха от нея. Целта не е била да се засвидетелства богатството на рода, а стремежа на кралското семейство през XIX век към щастлив семеен живот и уединение.

Всъщност императорската вила в Бад Ишъл има огормно историческо значение и място в световната история. Именно в нея Франц Йозеф подпива декларация, с която Австро-Унгарската империя обявява война на Кралство Сърбия на 8 юли 1914 г. с което се поставя началото на Първата Световна война, в която империята загива. Два дена по-късно Франц Йозеф напуска Бад Ишъл и кракът му повече не стъпва там отново.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Императорската вила - Бад Ишъл