Земеринг е град от окръга Нойнкирхен в провинцията Нийдерйостерайх, който дължи своя разцвет на построяването и откриването на ж.п. линия от Виена през 1854 г.

Изграждането на линията започва през 1841 г. когато тогавашния държавен министър карл Фрийдрих Кюбек възлага поръчка за изграждане влакова линия към Трийст. Така днес най-красивият път от Виена към южната част на Австрия води по железницата в региона на „Магическите върхове" при Земеринг. Под ръководството на венецианския строителен инженер Карло ди Чега влаковата линия е положена в прохода в периода от 1848 г. до 1854 г.

Изграждането на тази железопътна линия в Земеринг още тогава е впечатлявала тъй като е хармонична комбинация между технология и природа и дава отпечатъка си както тогава така и сега върху този единствен по рода си културен пейзаж. Дори днес региона на Земеринг-Ракс-Шнееберг се причислява към класическите ваканционни дестинации в Европа.

В тази най-стара запазена зъбчата железница в света влакът минава по 16 виадукта и 14 тунела, които са изкопани и направени на ръка. Тази линия е истинско произведение на градското инженерство. Поради тази причина легендарната линия е изобразена като мотив на много монети и медали, като най-интересна е една монета от 25 евро, пусната в обръщение в чест на 150-годишнината от създаването на железницата Земеринг. Заслужава си да бъде посетен железопътния музей в Мюрцушлаг, където може да се проследи историята на линията и иновациите в тази сфера.

Гласувай:
Рейтинг 3 от 1 гласували Земеринг