Дворецът Белведере във Виена е бароков дворцов комплекс, построен през 1721 г.-1722 г. по поръчка на принц Евгений Савойски във Виена. Този дворец заема важна място в историята на Австрия и Хабсбургите. Белведере е издигнат в чест на принц Ойген Савойски, който е един от най-добрите военноначалници за времето си, както и един от най-богатите принцове в Европа. След разширението на Белведере, направено от Хабсбургите, в двореца в периода 1775 г.-1890 г. се помещава императорската картинна галерия. Ойген придобива мястото през 1697 г. и първоначално използва земята като голям парк. Белведере се състои от две части. И двете части са построени от Йохан Лукас фон Хилдебранд – един от най – важните австрийски архитекти, творящи в стил барок. Едната, която е по-малката и първа част на двореца, известна като „Долен Белведере”, е построена през 1714 г. – 1716 г. Архитект на проекта е австриеца Йохан Лукас фон Хилдебранд, а украсата е поверена на италиански художници. Залите й тънат в позлата и в тях са експонирани скулптури от Средновековието.

Другата част, която е и по-голяма, се нарича „Горно Белведере”. Тя е издигната в периода 1720 г.- 1722 г. и първоначално е замислена като завършек на централната ос на основната градина. Тя представлява картинна галерия, в която се изложена най-богатата колекция от платна на известния австрийски художник Густав Климт. В галерията може да се видят и творби на Оскар Кокошка и Егон Шиле, които са били съвременници на Климт.

Градините на комплекса са изключително красиви, а водния басейн, намиращ се в тях бил популярен с това, че в него плували нимфи и богини. Горен Белведере се счита за техния перфектен завършек. Прекрасният парк и градините на Белведере са дело на Доминик Жирар, който се обучавал в градините на Версай. Изградени са в типичния за онова време френски стил, с пътеки постлани със ситни камъчета, огромен воден басейн в горната част, стълби и каскади с фигури на нимфи и богини, които го свързват с долната част – всичко това е една прекрасна, изумителна и незабравима гледка.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 2 гласували Дворецът Белведере