Във Виена, под Църквата на капуцините, има едно място, наречено Императорската гробница, което е последното място на покой на Хабсбургите. Традицията повелявала след 1633 г. тялото на всеки управляващ владетел на тази династия да бъде полагано в императорската гробница.

Телата на кралете не били цели, тъй като пък по друга традиция сърцата им били вадени и погребвани в Августинската църква. Практиката продължава до 1878 г. В криптата към императорската гробница съществува само едно тяло, което не е на владетел от династията на Хабсбургите и това е това на графиня Фухс, която придобила привилегията да бъде положена в императорската гробница, тъй като била много близка приятелка на императрица Мария Тереза.

Интересното в тази императорска гробница са гробовете. Те са изработени в различни стилове. Едни са толкова сложно направени, за да отговарят на пищността на Виена, докато в пълен контраст на тях съществуват и доста семпли гробове. Интерес представляват гробовете на едно семейство – гробниците на Мария Тереза и Франц Йозеф I отразяват цялата внушителност на бароковата епоха, докато тази на техния син Йозеф II сякаш не е на член на тяхното семейство.

Съществуват и няколко хабсбургски владетели, чиито гробове не принадлежат на императорската гробница – тези на Карл I и на злочестата Мария-Антоанета. Може би най-известен е гроба на импереатрица Сиси. Всъщност става дума за Елизабет, която притежава огормна слава и е била страно много обичана, което става и причина за нейната смърт – тя пада покосена от ръката на един анархист от Швейцария.

Макар и нежелани от виенчаните в началото XX век, Хабсбургите оставят огромно наследство, което кара виенчаните от XXI век да се гордетя страшно много.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Императорската гробница