Европа >> Австрия >> Виена >> Къщата на Зигмунд Фройд

Къщата на Зигмунд Фройд

Информация | Kарта
seen
4122
facebook

Къщата на Зигмунд Фройд във представлява музей, посветен на Фройд. Този типичен градски дом от края на ХIХ век, след превръщането му в музей през 1971 г., е считан в цял свят за своеобразно историческо място – годишно тук идват 65 000 посетители. Разположен е в неговия апартамент и обхваща неговия живот и историята на психоанализата.

Стаите от дома му, където той прекарва 47 години, днес са превърнати в документален център за живота и работата му. Влиянието на психоанализата върху изкуството и обществото са изобразени чрез специална изложба и модерна арт колекция. Музеят е разположен в девети район Алзергрунд.

Зигмунд Фройд се нанася в този апартамент през 1891 г. През 1938 г. Фройд е принуден да напусне Австрия след аншлуса с и заминава за .

Към къщата-музей на Зигмунд Фройд се намира и най-голямата психоаналитична библиотека в Европа с 35 000 тома и изследователски институт на Фондация Зигмунд Фройд.

По повод 150-годишнината от рождението на бащата на психоанализа, в музея от 5 май до 5 ноември е представена изложба „Кушетката:мислене в легнало положение”. Всъщност Виена обявява 2006 г. за Година на Фройд с множество научни, културни и медийни прояви от януари до декември.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS