Виенската държавна опера, намираща се във Виена, Австрия, е едно от най-значителните музикални средища в Европа.

Виенската държавна опера е най-старата театрална институция с ненадминат досега брой представления в немскоезичния свят. Нейната история започва да се пише в средата на XIX в. Всичко започва на 20 декември 1857 г., когато е написано собственоръчно писмо от тогава 27-годишния император Франц Йозеф до министъра на вътрешните работи, с което се потвърждава решението за разширяване на града и построяването на обществени сгради. Излиза международен конкурс, който през януари следващата година е спечелен от архитектите Едуард ван дер Нюл и Аугуст Сикард фон Сикардсбург.

Сградата на Държаваната опера във Виена е проектирана в стил ренесанс и е завършена през 1869 г. През 1945 г., по време на Втората световна война, част от сградата бива разрушена от бомбардировки, но Държаваната опера е напълно възстановена през 1955 г. Тържественото й откриване е с постановка „Дон Жуан” на Волфганг Амадеус Моцарт.

За съжаление откриването й е белязано също така от нещастно събитие, тъй като Едуард Ван дер Нюл се самоубива. Архитектът не преживява факта, че още преди пълното завършване на зданието, проектът бил подложен на критика от виенчани, които не го харесали и възприели. Честолюбивият архитектът Едуарт ван дер Нул не издържал подигравките и се самоубил. Поболялият се от мъка от трагичната загуба Аугуст Сикард фон Сикардсбург, починал от инфаркт 10 седмици по-късно.

В деншно време Виенската държавана опера е една от любимите на туристите забележителност. В нея се провежда ежегодно прословутия "Виенски oперен бал", който събира под един покрив елита на Австрия и Европа. Виенската опера е една от най-продуктивните в света – ежегодно тук се поставят по 50-60 опери и се изнасят около 200 представления.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Виенската опера