Дворецът Хофбург в Австрия е великолепен и обширен дворец, който е бил официална резиденция на австрийските императори от Фердинанд Първи до Франц Йозеф. Дворцовият комплекс Хофбург включва 18 тракта и 19 двора и е строен от 1275 г. при Отокар II до края на XIX в. при Франц Йосиф I. В императорския дворец са поместени Националната библиотека, Музеят на музикалните инструменти, оръжейната колекция на императора и Испанското училище по конна езда. Огромен интерес предизвикват също така Императорската съкровищница и апартаментите на Хабсбургите, както и покоите на известната и красива императрица Елизабет.

Дворецът Хофбург е един от символите на Виена. В сегашния си вид дворцовият комплекс съществува от 1913 г. Най-старата част от комплекса се казва Швайцерхоф. Огромната владетелска постройка съдържа около 2600 зали и стаи.

В началото на своето съществуване Хофбург е изпълнявал ролята на защитна стена на сграда със свпите отбранителни кули и ровове с вода. След като Фердинант I премества своята резиденция във Виена, се провокират строителни работи по разширяването и украсяването на зданието. Всеки следващ владетел, възкачил се на трона, оставя своя отпечатък чрез дострояване и доукрасяване на двореца.

Сам по себе си Хофбург е начин на човек да се запознае с историята на изкуството и архитектурата през вековете от епохата на средновековната готика, през ренесанса и барока на XVII и XVIII век, до съвременното изкуство на XX и XXI век.

През 1918 г. Карл I абдикира и страната става република. Именно от този момент в двореца Хофбург се помещава световноизвестният хор Виенските момчета, Испанското училище по езда, Националната библиотека и Президентството на Австрия. Адолф Хитлер слага ръка върху двореца Хофбруг през 1938 г. и от него обявява анексирането на Австрия от Германия.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дворецът Хофбург