Една от основните забележителности на столицата на провинция Ширия – Грац, е Арсенала. Арсеналът се намира в старата част на града, която е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство през 1999 г.

Арсеналът в Грац е приютил огромна, пълна и внушителна колекция от древни оръжия, които са доказателство за богатото военно минало на града, който векове наред е бил ключова военна база.

В колекцията влизат около 30000 оръжия, изработени в периода XV-XIX век. От тях 7800 пистолета и пушки, 3300 шлема, 5400 копия и 2400 меча.

Арсеналът в Грац е издигнат в средата на XVII век, за да може в него да бъде поместено оръжието, с което са посрещнати атаките на турците и на Наполеоновите войски. След затихване на бойните действия по тези земи, Мария Тереза искала да закрие Арсенала, но тя се подчинява на желанието на местните жители той да не затваря врати. Целта е била този монумент да носи историята в себе си и да разказва за военните постижения на областта, както и да направи достъпно до всички майсторството на занаятчиите и майсторите на металообработването, които са произвели оръжията.

Арсеналът и до днес пази тези оръжия, като колекцията е разположена във високата пет етажа, дълга 50 метра и широка 8 метра сграда. По фасадата на този музей на оръжията са положени стауите на бога на войната Марс и на богинята на воините Минерва.

Отлично хрумване в последно време е организирането на изложба на Вечната жена през четирите сезона на живота й, именно на фона на оръжията. Контрастът между мъжката войнствена сила и женствеността, създаваща и съхраняваща живота, е предадена с особена изразителност и обич към детайла, за което спомагат оригиналните носии, дрехи от различните епохи и автентични предмети на бита.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Арсеналът в Грац