Великолепният австрйски дворец Естерхази, който често е наричан “Унгарския Версай”, е мястото, където великият композитор Хайдн е работил 30 години за фамилията Естерхази. Именно на тази фамилия е кръстен този красив замък. Красивата постройка на двореца Естерхази се издига в Айзенщат, който е столица на австрийската област Бургенланд. Макар и владение на унгарската фамилия Естерхази, внушителният замък се счита за символ на града.

Основите на двореца Естерхази е са положени още през XIII в., като през 1622 г. става абсолютно владение на унгарската фамилия Естерхази. По заповед на принц Пол I дворецът е изцяло преобразен в бароков стил, като вече повече от 300 г. продължава да е собственост на наследниците му.

Дворецът Естерхази е отворен за посещения от туристи, като може да се посето винарската изба, както и да се купят сувенири от магазина към двореца. Една от забележителностите на двореца Естерхази е построената на мястото на красива градина между двете северни кули музикална зала Хайднзаал. Първоначално тя е изградена в класически вид от известния френски архитект, като по-късно е префасонирана изцяло в бароков стил. Сама по себе си тя е творение на изкуството.

Внушителният й интериор е пищен и богато украсен с изящни стенописи и рисунки от XVII век, които са дело на художника Карпофоро Тенкала. С тях са пресъздадени различни моменти от известни произведения. Построена е с толкова вкус и стил, за да покаже политическото, икономическото и социалното положение на фамилия Естерхази. Тази зала се счита и за една от най-добрите акустични помещения не само на територията на Унгария, но и в цял свят.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дворец Естерхази