Ротердам (Rotterdam) е вторият по големина град в Нидерландия, който е и част от метрополиса Рандстад. Градът принадлежи към провинция Южна Холандия и е кацнал живописно на един от ръкавите на река Маас. Името си Ротердам градът взаимства от някогашният язовир, образуван по тези земи от малката река Роте. От историческа гледна точка първото споменаване на Ротердам е през 1282 г.

Ротердам е известен със своето пристанище, което е най-голямото в страната и в Европейския съюз, както и трето по големина в света, след тези на Шанхай и Сингапур. Пристанището на Ротердам е разположено в делтата на р. Рейн и обслужва обширен хинтерланд. Неговият аванпорт Хук ван Холанд е достъпен за кораби с голяма водоизместимост.

Пристанището е заето главно от петролната и химическа промишленост, както и от превозване на общи товари. Заради значимостта на това пристанище, Ротердам е важна транзитна точка за превоз на стоки от Европа за отвъд морето и обратно. През първата половина на XX век центърът на пристанището се премества на запад към Северно море.

Продължавайки в индустриален аспект, трябва да се спомене и факта, че в Ротердам има много заводи за кораби, самолети, електротехника, нефтопродукти, химикали, както и за хранителни продукти.

Като туристическа дестинация, и то доста популярна, Ротердам предлага интересни за посещение места, като например сградата на кметството, катедралата "Св. Лаврентий" и паметника на Еразъм Ротердамски, както и кубистичните къщи – плод на архитектурния гений на Пит Блум от 1973 г., университетът Еразмус, “Алеята на славата “Европа” и зоопаркът. В Ротердам има и известна Академия на изящните изкуства.

Ротердам е град, богат на музеи, като сред известните се нареждат Бойманс-ван Бойнинген, Холандският архитектурен институт, Историческият музей, Музеят на чуждите езици и култури, Военноморският музей, Музеят на пожарната. С особена важност за Ротердам е и намиращата се на историческото старо пристанище възстановка на кораба Де Делф – Шеепсверф`Де Делф.

Ротердам е град, който може да се похвали с вълнуващ нощен живот и с няколко големи летни фестивала, които честват мултикулурната идентичност на Ротердам. Впечатляващи са вдъхновеният от Карибите Летен карнавал, Денс парадът, Ротердам 666, поп фестивалът Метрополис. Изграденият имидж на Ротердам е на работнически град. Има една известна поговорка, според която Амстердам е за купони, Хага за живот, а Ротердам за работа.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Ротердам