Арнхем (Arnhem) е град в Нидерландия, намиращ се на река Долен Рейн. От историческа гледна точка, този град се споменава през 893 г. и то под името Арнолди Вила. С днешното си име Арнхем се сдобива през 1233 г. Градът многократно е бил окупиран от различни владетели и императори. Той заема доста стратегическа позиция, която в миналото е била и причината за създаването му– намира се на една от главните търговски артерии в Холандия.

Важна в историята на града е 1944 г. Тогава през септември, точно по време на Втората световна война, британските и полските въздушни сили са получили задачата да атакуват моста над Рейн, който минава през централната част на града. Благодарение на превъзходната отбрана, атаката е отблъсната. Точно поради тази причина днес Арнхем е богат на монументи от Втората световна война, като има и няколко големи музея и паметника, които напомнят за случилото се. Мостът над реката е наречен „Джон Форст Брюг“ в памет на ръководителя на отбраната. В наши дни Арнхем разполага с уникална смесица между модерна и по-стара архитектура. През 2008г. Арнхем е обявен за „най-зелен град в Холандия”, а центърът му – за най-добър градски център в Холандия през 2009 г.

За местна забележителност на Арнхем е провъзгласен Националният музей на наследството. Този комплекс представлява музей и парк на открито с антични къщи, ферми и фабрики от различни части на Холандия. Тук се намира и един от най-големите и най-посещаваните зоопаркове в страната.

Другото бижу, както и една от основните забележителности на Арнхем, е построеният през 1998 г. страхотен стадион „Хелредом“, който е дом на местния Витес и един от най-красивите и функционални стадиони в света.

Други забележителности, която си заслужава вниманието, е църквата „Синт Еусебиус”, осмоъгълната църква „Кепел Кирк”, средновековната странноприемница „Св.Петър”, датиращият от XVI век Дом на Дявола и единствената оцеля от крепостите от онова време порта „Сабелспоорт”.

Не бива да се пропуска да се посети военновъздушния музей, който пази жив спомена за битката при Арнхем през 1944 г. Вълнуваща би била и една разходка из историческите винарски изби в Арнхем, датиращи от XII и XIII век, който се намират под Ринджстраат.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Арнхем