Лайден (Leiden) е град в Нидерландия, принадлежащ на провинция Южна Холандия. Градът е разположен на река Рейн, по-точно на частта й наречена стар Рейн. Лайден си съседства с градовете Хага и Хаарлем, заедно с които е част от администрацията на Рандстад.

Градът в огромна степен дължи своята известност на намиращия се в него най-стар университет в днешна Нидерландия и един от най-старите в Европа. Университета отваря врати за първи път през 1575 г., а негов основател е Вилхелм Орански. Най-вече заради него, след извоюване на независимостта си от испанския крал и католицизма, Лайден бързо се превръща в един от най-влиятелните интелектуални центрове в света. Лайден притежава също така и голямо богатство, същоящо се от множество архитектурни паметници от XII-XVII век.

Лайден възниква изкуствено възвишение между реките Стар и Нов Рейн, и получава официално статуса си на град през 1266 г.

Основните забележителности в Лайден са Античният музей, който притежава впечатляваща колекция артефакти от древен Египет, Гърция и Рим, както и Ботаническата градина, която е създадена през 1578 г. и се нарежда сред едни от най-старите в света. Списъкът продължава с църквата „Св. Петър” и Музея за изящни изкуства. Като цяло тези забележителности се набира близо една до друга и са съсредоточени около главния канал на Лайден – Рапенбург. В града се намира един от най-големите природонаучни музеи в света.

Перлата на Лайден – Университетът, се помещава в бивш манастир от XVI век и няколко крепости от XI и XIII век.

Лайден е известен като роден дом на художниците Рембранд и Корнелиус, и като мястото, където са се събирали и са живели пилигримите, преди да поемат към Новия Свят. Наричат Лайден стар град с леко сърце, както и „Малкия Амстердам”. Лайден е така чаровен, както и големият му събрат, но е по-интимен, по-малко туристически, по-весел и благодарение на големия брой студенти – видимо по-млад.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Лайден