Лиеж

Информация | Kарта
seen
13017
facebook
Лиеж

Лиеж (Liège) е град в Белгия, който е разположен на река Мьоза и е център на провинция Лиеж. Лиеж се намира на 25 километра южно от Маастрихт, Холандия, и на 40 километра на запад от , . Градът има свой девиз и той е „Лиеж - пламенния град!“. Лиеж е побратимен с Волгоград, , и , Германия. През XIX век Лиеж се е радвал на голям просперитет и бил важен стопански център. За съжаление звездата му залязва през XX век, когато градът изживява значителен упадък. Сега Лиеж залага на логистиката, за да стабилизира икономическото си положение. Градът разполага с летище и пристанище на река Мьоза и канала Албер, а гарата Лиеж-Гиймен търпи реновиране, като проекта е възложен на испанския архитект Сантяго Калатрава. Същевременно, Лиеж е възел на няколко значими пътни магистрали.

Най-старите доказателства за живот по земите на днешен Лиеж датират от 200000 години преди Христа. Позовавайки се на тях, историците твърдят, че тези територии са били населени от праисторически времена. Основаването на града датира от около 700 година и се свързва с убийството на епископ Ламбер и пренасянето на епископския престол от Маастрихт в Лиеж.

Като стар град, Лиеж е успял да съхрани чудесни сгради и квартали, които са спомен от Средновековието. Сред основните забележителности на града са площадът Сен Ламбер и Дворецът на принцовете-епископи. Интерес представляват общината и сградите около централния площад. Лиеж притежава прекрасни дворци и паркове, които радват много посетителите и са гордост за местните жители.

Гостите на Лиеж могат да се запознаят с внушителните готически сгради, като Катедралата и Сен Ламбер, която е била напълно разрушена в началото на XIX век. В момента на нейно място са поставени специални метални колони и скица на земята с точното й разположение.

Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласа
ясно небе
12.95 °C | ясно небе

Вятър: 2.6 m/s

Влажност: 55 %

Атмосферно налягане: 1016 hpa

Облачност: 0 %

RSS