Брюж (Brugge) или Брюге е град в Белгия, спадащ към провинция Фландрия, на която е и столица. Брюж е популярна туристическа дестинация, която привлича с архитектурата си, историята си, природата си и традициите си. Брюж е съхранил своята архитектура от времето на Средновековието. Брюж е обявен за европейска столица на културата за 2002 г., заедно със Саламанка. През годините средновековния град на канали – Брюж е придобил няколко прякора като Град на романтиката, Венеция на Севера, Културната столица на Европа. Въпреки това, никой от тези прякори не може да улови и опише омаята на Брюж.

Създаването на днешен Брюж е провокирано от идеята да се защити страната от набезите на викингите. Поради тази причина през IX век е издигната крепост, която през XIII век е вече град и получава славата на международен център на търговията с платове. Това стимулира икономиката и променя и обогатява инфраструктурата на Брюж. Търговци влагат парите си в разкошни къщи, църкви и обществени сгради, невиждани дотогава в цяла Европа.

Разхождайки се из Брюж, човек става щастлив свидетел на атмосферата на средновековието, която е покорила прекрасните малки улички и алеи. За богата история на града разказват и множеството музеи. Въпреки, че Брюж е малък град, няма да можете да го разгледате за един ден всички архитектурни и артистични богатства, фолклора, магазините за шоколад, бутиците за дантела и ресторантите му.

Сред ннтересните забележителности на града са катедралата „Св. Спасител”, площад „Бур” с Кметството – една от най-старите готически сгради в Нидерландия, площад „Маркт” с историческата камбанария, сградата на градския архив и базиликата „Сен Сан”. Забележителностите на Брюж са събрани в рамките на някогашните крепостни стени.

Посетителят на града не бива да проспуска разходка из парка Минуотър. Разждането на днешния парк започва през 1448 г. когато Максимилиан Австрийски издава заповед езерото Минуотър да се насели с лебеди в памет на обезглавеният от брюжци канцлер Пиер Ланше. Изключително интересен и с история, и с архитектура, е внушителният комплекс Бежинхоф. Той е ограден с каменни стени и е наречен на името Сестрите Бежини – братство, появило се през 1245 г. Специфичното за тях е, че сестрите живеели и се обличали като монахини, но не давали обет пред Бога и по всяко време можели да се върнат към светския живот. Комплексът е изграден между три канала, а белите фасади на къщите се открояват на фона на зеленината на парка наоколо.

Много важна забележителност на Брюж е Музеят на бирата, който е разположен в североизточната част на града в стара пивоварна, построена през 1902 г. В музея освен уреди, използвани при приготвяне на пивото, има запазени и документи, които разказват вековната история на бирата и пивоварните в града. Всъщност Белгия произвежда най-много видове бира в света.

Друг интересен музей в Брюж е музеят Хрутхюзе, който се намира в замъка, обитаван от лордовете Хрутхюзе. Целият интериор на замъка дава неповторима представа за начина на живот през XV в. Музеят „Грьонинген” пък е посветен на фламандското изкуство от XV в. до наши дни. В колекцията са експонирани платна на Йеронимус Бош, Ханс Мемлинг, Брцогел и Ян ван Ейк.

Сред религиозните храмове, които са в списъка на забележителностите на Брюж, се нарежда църквата „Нотр Дам”. Сградата й е строена в продължение на 2 века (XIII в.-XIV в.). Кулата й е висока 122 м и в нея се намират Мадоната с младенеца на Микеланджело, изваяна от бял мрамор, както и саркофазите на Мария Бургундска и Шарл Дръзкия. Друга уникална постройка е базиликата „Сен Сан”, която се състои от два параклиса. Смята се, че от нея започва легендата за Светия граал – чашата, от която е пил Исус и в която е била събрана кръвта след кончината му.

Неизменният символ на Брюж е дворецът на губернатора с кулата Белфрай, намиращ се на площад „Хроте Маркт”. С течение на времето кулата се е наклонила с един метър наляво. Комплектът от камбани на Белфрай е един от най-добрите в целия свят, като 47 камбани, със своите 27 тона, разпръскват вълшебния си звук три пъти в седмицата. Заради красотата си осеяната с канали градска инфраструктура, често наричат Брюж „Северната Венеция”. От 2000 г. насам той фигурира и в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласували Брюж