Намюр (Namur) е град в Белгия, административен център на провинция Намюр и столица на Валония, един от трите региона на Белгия. Градът е разположен при вливането на река Самбър в река Мьоза, като по този начин е имал важно стратегическо значение по времето на Римската империя и през Втората световна война. Намюр е важен индустриален и търговски център, разполагащ с голям железопътен възел. Намюр възниква още в древността, но днешният си вид придобива през Средновековието. Тогава по земите му е построена масивна укрепена цитадела, извисяваща се над двете реки – Самбър и Мьоза. Тя е престроявана неколкократно през вековете и до днес си остава безспорен символ на Намюр. Първата и Втората световни войни са безпощадни към Намюр и нанасят големи разрушения на града. Но той успява да съхрани голяма част от своята интересна крайбрежна архитектура, тесни павирани улички и впечатляващи сгради.

Така и до днес една от основните и една от най-интересните сгради в Намюр е катедралата “Св.Албан”. Тя е построена между 1751 г. и 1767 г. и е приела в себе си италианското влияние в архитектурата. Следващата перла на Намюр е камбанарията на кулата „Св.Джеймс” от 1385 г. на Плас де-з-Арм, която е обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Зала “Месото”, или известна още като исторически Касапски дом, също е един от най-забележителните паметници на Намюр. Той е разположен на брега на Самбр и е един от най-важните археологически музеи във Валония, построен между 1588 г. и 1590 г. от сини тухли и камъни.

Други интересни музеи в Намюр са музеят на старинните изкуства, обхващаш периода XI-XVII век, както и музеят на декоративните изкуства и занаятите „Гросбеек дьо Кроа”, който е разположен в красива сграда от XVIII век.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Намюр