Антверпен (Antwerp) е център на провинция Антверпен в Северна Белгия и един от най-големите белгийски градове. Разположен е на река Шелда, близо до нейното вливане в Северно море, като с това си местоположение се нарежда сред морските градове на страната. Антверпен е един от най-развитите райони в културно и икономическо отношение, като е важен за икономиката на страната и си струва да се видят забележителностите му, чрез които човек може да се докосне до шедьоврите на Рубенс и да усети духа и предприемчивостта на онова време – преход от Средновековието към Модерността. Името на града е овенчано с интересна легенда. Тя разказва, че в миналото реката Шелда е била пазена от митичен гигант на име Антигон. Той вземал такса от всеки щелаещ да прекоси водите й, а онези, които отказвали се разделяли с едната си ръка. Един младеж на име Брабо се оказал достатъчно храбър и надвил чудовището – той по геройски начин успял да отсече ръката на гиганта и да я хвърли в Шелда. Именно така възниква наименованието на Антверпен – на холандски werpen означава хвърлям.

Историята на града започва да се пише през IV век, когато на мястото на днешния град се настаняват франкски заселници. През VII век Антверпен приема християнството благодарение усилията на Св. Аманд, а три века по-късно става гранична провинция на Свещената Римска империя.

По-късно днешният град е присъединен към Брабантското херцогство и постепенно измества Брюж като основно икономическо и търговско средище. През XV-XVI век Антверпен става един от най-големите градове на целия континент и привлича много чужденци поради високия си стандарт и възможности за бизнес реализация. Особено значимо е присъствието на венециански, португалски, испански и еврейски търговци, които контролират голяма част от местната икономика.

Разходката из красивите площади и улици на Антверпен е препоръчително да започне с Големия пазарен площад. В западната му част се издига интересната сграда на кметството от XVI век. Пред нея се извисява красивата статуя именно на гиганта Антигон, който е дал името на белгийския град. Тук може да видите още женски статуи, символизиращи правосъдието, предпазливостта, Дева Мария и др.

Сред архитектурно-историческите забележителности на Антверпен изпъква готическата църква Сейнт Джеймс. Тя е изградена на мястото на общежитие за поклонниците към Сантяго де Компостела. В нея се намира гроба на Рубенс, който е разположен в източния параклис на църквата.

Изграждането на тази църква в Антверпен започва през 1491 г., като до 1656 година тя все оше не е завършена. В резултат на това и архитектурните тенденции през този век, вътрешността на църквата е изградена в бароков стил.

Другата безспорна архитектурна забележителност сред реилигиозните храмове в Антверпен е катедралата на Дева Мария, строена 2 века в периода XIV-XV век. Архитектурата й е подчинена на готическия стил, но все оак се различават и доста барокови елементи.

Доста интересна е и постройката Farmers tower, която е първият небостъргач на територията на континента Европа. Старата част на града също е впечатляваща. В нея може да бъде разгледан историческия средновековен замък Хет Стийн, който е построен между 1200 г. и 1225 г. Днес това е най-старата сграда в Антверпен и в нея се помещава интересен музей на корабоплаването.

Други основни забележителности са зоологическата градина, жп гарата с нейните фасади в стил нео-барок и Стеен – замъкът-крепост, през който се е контролирал достъпа до Шелда и се е използвал като затвор, а днес функциониращ като археологически музей.

Антверпен е известен и със своята художническа школа, в която освен Рубенс попадат Ван Дайк, Йорданс и други. Антверпен е и моден център благодарение на Кралската академия по изящни изкуства, произвежда собствена марка ликьор, кафе, захар и т.н.

Още от векове Антверпен е известен като арисоткратичният град на Белгия. В Антверпен се намират офиси на много международни корпорации, като пристанището му е едно от най-натоварените и важни в Европа.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Антверпен