Мехелен (Mechelen) или Малин е град в Белгия, провинция Антверпен. Разположен е между Брюксел и Антверпен, по бреговете на река Дейле.

Мехелен възниква като град през ранното Средновековие. Той е типичния фламандски град, и за кратък период е бил столица на Холандия и Белгия. Днешен Мехелен отново е столица, само че религиозна столица на Белгия. Въпреки че градът е претърпял множество разрушения по време двете световни войни, все още много интересни и красиви старинни сгради са запазени, като катедралата „Св.Румболд”, дворецът на Маргарет Австрийска, кметството, както и някои наистина очарователни къщи.

Мехелен е работнически юфландърски град, който е отдал южната си част на индустриални комплекси и северната си част на търговски офиси, но е запазил непокътнат привлекателният си и компактен средновековен център. Там тупти неговото сърце – под извисяващата се кула на катедралата „Св.Румболд”.

Определено вълнуваща би била една разходка по превърнатият в пешеходна зона пазарен площад. На неговата територия са разположени над 300 забележителни паметници, в които влизат осем исторически църкви и няколко исторически сгради, разказващи за историческото значение на града през ранното Средновековие.

В Мехелен има всякакви, дори и неочаквани музеи. Например такъв е музеят на играчките, както и Кралската работилница за гоблени „Де Вит”. Спирка на туристическа обиколка из Мехелен трябва да е и градския музей на Мехелен , който е разположен в в двора на импозантната сграда от XVI век – Буслайден.

Църквата „Св.Йоан” в Мехелен си заслужава да бъде посетена, за да се види поразителният триптих „Поклонение на влъхвите” от Рубенс. А в църквата „Св.Св.Петър и Павел” има вдъхновяващи дърворезби и колекция от XVII век.

Но не на последно място, в Мехелен трябва да се отбележи може би най-красиво декорираната църква, която човек е виждал – великолепната базилика „Богородица от Хансвийк”.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Мехелен