Камбанарията на Брюж е отличителен символ и запазена марка на Бюрж, намиращ се средовековното сърце на града – във величествена кула на основния площад „Маркт”. Това е едно от местата, от които можете да се види цял Брюж от височина 83 метра. На последния етаж на кулата се съхранява Хартата на града. ЮНЕСКО включва в списъка на светвоно културно наследство 55-те камбанарии в Белгия и Северна Франция, като по този начин признава уникалния им принос за гражданската и обществена архитектура. Тази на Брюж е сред най-красивите и старите сред тях.

Първоначално камбанарията е служила като наблюдателна кула, а камбаните са използвани за обявяване на тревога. С течение на времето обхвата на функциите им се разширява и Камбанарията на Брюж започва да изпълнява по-широк кръг граждански задачи.

Камбанарията в Брюж е разположена на върха Хален. Датира от 1240 г. Първоначално кулата е била дървена, но гръмотевица е подпалва през 1280 г. и тогава тя е издигната отново, но този път от тухли. Друг пожар, който унищожава добавената през 1480 г. елегантна осмоъгълна кула на горното осветеление, провокира населението на сложи на нейно място каменен парапет. Така днес от Камбанарията на Брюж се открива невероятна, спираща дъха гледка към целия град.

Един поет – Хенри Лонгфелоу, описва Камбанарията на Брюж така – „В търговската част на Брюж стои камбанарията, стара и потъмняла все още града наблюдава”.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Камбанарията на Брюж