Белгийският град Ипър е място на три от най-жестоките битки от Първата световна война. Неговите жители никога няма да изтрият спомена за ужаса и разрушенията, които войната оставя из цяла Европа.

Областта около Ипър е запомнила тежките и осуетени набези на англо-френските войски. Тъй като страната е разполагала с изключително мощна бойна техника през 1914 г., армиите са принудени да градят мрежа от окопи и да крият най-вече артилерията и картечниците си. Тази система е развита от Швейцария до Северно море.

Заради спецификата на терена, окопите променят формата си на места. Но като цяло окопите от Първата световна война изглеждат като права линия от извиващи се по фронта окопи, от които започва серия покрити траншеи и тунели, които били изключително удобни за достигане до врага.

Съществува една група археолози, наречена „Копачите”, която се занимава с разкопки, свързани с окопите на Първата световна война. Английска карта показва, че мястото, на което те копаят, се намира точно над британско-немските фронтови линии, място на ожесточени бойни действия. Те разкопават едно от малко известните полета на смъртта от Първата световна война, една ничия земя от няколко метра, забравено бойно поле.

Копачите откриват муниции, където и да копаят. Намират гилзи от артилерийски снаряди до изоставена английска пушка. В калта намират и класически атрибут от бойното поле – кълбо бодлива тел, както и дъсчени настилки, които явно са от пода на окопите.

Благодарение на окопите, "Копачите" научават неща за живота на войниците докато те не са воювали. Тук те намират например тенджери, гребен, джобен часовник. Всякакви продукти изпратени от вкъщи, който да направят живота в окопите по-поносим. Откриват лични вещи, например лулата на войник и венчалната халка на немски войник.

За съжалние това място не представлява интерес за историците. Багери и булдозери подготвят терени за изникването на нови индустриални центрове, които ще покрият уникалното находище от Първата световна война.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Окопите от Първата световна война