Една от забележителностите на Антверпен, Белгия, е къщата на Рубенс. Това представително жилище на фламандския художник е главното доказателство, че той не е бил гладуващ творец, живеещ в мансарда.

Великият художник e роден в Антверпен, където е създал школа за много именити и талантливи фламандски и италиански художници. Неговият дом е барокова класа и пленяващи окото красоти. От разкошната градина до изложбената зала на къщата култът към голотата и Ренесанса обсебват.

Къщата на Рубенс започва да се строи през 1610 г., след като художника спечелва първата си голяма поръчка като придворен художник на испанските губернатори на Холандия. Част от проекта за къщата е негова. Докато фасадата откъм улицата е сдържана, то вътрешният двор е пищен и с италиански замисъл, а интериора на стаите включва своеобразна колекция от неговите картини.

Рубенс е собственик и патрон и на други къщи, но тази е приютила най-забележителните творби в творчеството му. В тази къща на Рубенс умира неговата съпруга – Изабела Бранд, а по-късно и самият Рубенс.

След тези трагични събития къщата на Рубенс бива наета от Уилям Кавендиш, който превръща свой проект в реалност. Той превръща градината й в училище по езда. Следващите собственици на къщата на Рубенс я занемаряват тотално, но през 1937 г. тя претърпява мащабна реставрация.

Днес къщата на Рубенс е превърната в музей, който е побрал внушителна колекция от творби на художника, сред които „Адам и Ева в Рая”, „Благовещение”, както и творби на неговите съвременници.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Къщата на Рубенс