Битката при Ватерло

Информация | Kарта
seen
5140
facebook

Битката при Ватерло е известно сражение, което се запомня в историята като последната битка на Наполеон. Нейната дата е 18 юни 1815 г. и с поражението в нея се слага край на управлението му като император на . С битката при Ватерло се слага край на период наречен „Стоте дни”, който започва през март 1815 година след завръщането на Наполеон от остров Елба.

Всъщност бойното поле на битката при Ватерло се намира в Мон Сен Жан – село, намиращо се на 5 км южно от Ватерло. Казват, че ако французите бяха спечелили тази битка, историята на Европа нямаше да е същата.

На бойното поле при Ватерло 70-хилядната армия на Наполеон се сражава с водените от Уелингтън войски. Това поле днес не изглежда по същия начин, както тогава. След битката тези земи са предоставени от новата държавна власт на Обединеното кралство Нидерлания на Уелингтън и неговото семейство. Разликата се изразява в изкуствено създаденият хълм от холандския крал Уилям I. С него той отбелязва и почита раняването на сина си – принца на Оранж. Паметникът, издигнат с тази кауза, представлява внушителна статуя на лъв, извисяваща се високо над бойното поле.

Днес са запазени и някои от сградите, които са били използвани по време на битката при Ватерло – например фермите „Хоугомонт”, използвана за настаняване на британските войски, и „Хайе Санте” – друга крепост на съюзниците.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS