Талин е столица и най-голям град на Естония, както и главен административен център на област Харю. Талин е разположен на южния бряг на Финския залив, на около 80 километра от Хелзинкии. Езерото Юлемисте е най-голямото в района на Талин и осигурява с вода цялата столица. Талин притежава много стратегическо местоположение – намира се между Русия, Европа и Скандинавието и затова още от основаването си е цел на много народи. През различни периоди Талин е бил управляван от руснаци, шведи и датчани. По време на градската индустриална революция през XIX век, когато градът е управляван от руснаците, градското пристанище бива разширено. През XX век града става столица на свободна Естония, а след окупацията на Съветска Русия през 1944 г. Талин става столица на Съветска Естония. Провеждането на Летните олимпийски игри в Москва, в съседното градче Пирита се провежда регата и това провокира строителството на нови и по-модерни сгради, който процес продължава със скоростни темпове след получаването на де факто независимост на Естония от Съветска Русия.

Естонската столица Талин е една от най-бързо развиващите се дестинации в Европа и тепърва ще става притегателна за туристите. Талин е модерен и бързо развиващ се град, в който има забележителности от няколко различни култури и националности. Това го прави интересна и често посещавана дестинация в тази част на континента.Няма спор, че най-впечатляваща в целия град е Старият град, който е разделен на две част, от събирането на които се оформя днешния град. Тези части са Тоомпеа и Стария град,заселен в миналото главно от германци и руснаци. Днес Старият Талин е обявен за част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1997 г.

В Старият град, в който освен обичайните магазини за сувенири, могат да се открият и прекрасни заведения и места, в които се произвежда шоколад ръчно и на място. В него е разположен и централният площад на Талин, обграден от ресторантчета, предлагащи национална кухня. Пак в старата част са разположени правителството и парламентът на Естония.

Друга забележителност в Талин е царският дворец, който Петър I строи няколко години след като през 1710 г. Русия завзема Естония от Швеция. Около двореца има прекрасен огромен парк, който сега е любимо място не само за местните жители, но и за туристите.

Интерес представляват още Градската стена и отбранителните кули, величествения средновековен замък на хълма Тоомпеа с кулата "Дългия Герман", църквата "Св.Николай", катедралата "Св.Александър Невски", замъкът "Орлов-Давидов", Естонския парламент, както и църквата Нигулисте.

За желаещите да проследят естонската стара култура и архитектура, врати е отворил намиращия се на запад от Талин Естонският музей на открито.

Гласувай:
Рейтинг 3 от 1 гласа Талин