Европа >> Латвия >> Лиепая

Лиепая

Информация | Kарта
seen
3674
facebook

Лиепая е град, официално приел статута си на такъв на 18 март 1625 г., в Латвия, кацнал на брега на Балтийско море. Градът е административен център на Лиепайски район.

Лиепая е построен върху ивица земя между Балтийско море и езерото Тосмаре. Този град е важно незамръзващо пристанище и флотски център на територията на Латвия. В миналото градът е бил свързано тясно с военните действия. В него е бил установен голям военен гарнизон. По време на Втората световна война Лиепая пострадва сериозно и бива окупиран от Съветския съюз до 1990 г., която е годината в която Латвия извоюва своята независимост. Като зловещ спомен от онова време и свидетел за жестокостта на Студената война днес в Лиепая може да се види рухващата вече съветска база.

За сметка на сивотата и злокобността на тази сграда, в Лиепая грее звездата на православната катедрала „Св.Николай”, която е и най-изящната сграда в Лиепая. Катедралата е построена в периода 1900 г.-1903 г., като първият й камък е положен от цар Николай II. В чест на многобройните жертви на Лиеапая е издигнат мемориал в еврейското гробище, който е друга забележителност на града. Независимо от безличната външност, църквата „Св.Троица” не бива да подминава, а да се посети, най-вече, за да се наслади човек на изключителната дърворезба в нея.

Лиепая разполага с няколко архитектурни бижута в стил ар нуво, но като цяло градския пейзаж е палитра от различни стилове, като независимо от малката площ се създава уникалната атмосфера на града.

Местна атракция е и Морската Градина – най-големият парк в Латвия с множество тенискортове, игрища, мини голф, боулинг клуб, лятна концертна сцена и плажни заведения.

Наричат Лиепая град, в който е роден вятърът. Плажът е удостоен със “Син флаг на Европейски съюз”, заради хубавата морска вода и доброто обслужване.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа

Забележителности Латвия

RSS