Олборг (Aalborg) е град в Северна Дания, център на областта Северен Ютланд. Градът е разположен живописно на южния бряг на протока Лимфьордън. Олборг е признат за седалище на лутеранска епископия. Олборг разполага с международна аерогара, пристанище и жп гара, както и с морксо училище. В икономическо отношение, Олборг е сравнително добре развит град. Превес вземат корабостроителната, химическата, циментовата, текстилната, рибната и пивоварната промишлености.

В историческо отношение се казва, че Олборг е основан през XI век. Официално получава статута на град през 1342 г.

Олборг е много хубав град, организиран и чист. Трафикът е регулиран, а до всеки тротоар има алея за велосипедисти. Законите в града са сериозни, като например този, според който ако си на тази велоалея и някой те блъсне с колелото, потърпевшият има право да го осъди. В крайните кварталчета на Олборг цари тишина и спокойствие, разбира се и красота. Етническата и религиозната палитри са много пъстри, което говори за сърдечността толерантността на датчаните.

Говорейки за красота, трябва да се отбележи, че като цяло Олборг е един от най-красивите градове в Дания. Той се нарежда сред най-старите викингски селища и привлича с богатия си културен живот, история, красива природа и интересна архитектура. Олборг е град, пълен с живот и е предпочитана дестинация.

Местните забележителности са църквата „Св.Богородица”, заобиколена от старинни сгради, датиращи от XVI век, както и шестетажния ренесансов дворец Есна Банга, построен през 1624 г. В района около града се намира и вторият по големина зоопарк на Скандинавския полуостров. Над Олборг се пък се простира най-голямата гора в Дания - Ролд. В Олборг човек може да се наслади на уникална морска храна, предлагаща се в приятни заведения.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Олборг