Третият по големи град в Дания е Одензе (Odense). Градът е разположен в централната част на страната и е административен център на областта Фюн. Одензе се намира на остров Фюн, на река Одензе, с което си местоположение градът е пристанище и център на корабостроителната и тежкометалургична промишленост. Одензе e един от най-старите градове в Дания. Той е основан през 988 г., като името му идва от Один – върховният бог в скандинавската митология.

Интересен факт от автобиографията на града е факта, че той е роден град на известния писател, поет и разказвач Ханс Кристиан Андерсен. Неговата родна къща сега е музей, посещаван ежегодно от множество туристи.

Други забележителности в Одензе са катедралата „Св.Кнут”, където за поклонение е изложен ковчега на светеца, музеят Фюнско Село, музеят на Железниците, Музеят на Андерсен, както и музеят на Карл Нилсен.

Друга атракция на Одензе, която привлича посетители към града, е неговата зоологическа градина. Тя е един от най-големите зоопаркове в страната, който годишно приветства над 420 000 почитатели на животински свят. Одензе има динамичен живот, който през годината е изпъстрен с множество фестивали, като най-популярният сред тях е Андерсенови Дни.

В околностите на Одензе една от интересните забележителности е старинният замък Егескев.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Одензе