Орхус (Aarhus) е град в Централна Дания, административен център на едноименната област. Орхус е вторият по големина град в Дания след столицата Копенхаген, излегнал се на източния бряг на полуостров Ютландия. От 951 г. Орхус е седалище на епископия, а градкста катедрала, датираща от XIII век, е най-голямата църква в Дания. Днес градът е културен център на Дания, университетски град и второ по важност пристанище в страната. Икономическият ръст на град Орхус се основава на средствата за комуникация, хранителната и текстилната промишлености, както и на машиностроенето.

В историята на днешен Орхус е записано, че в миналото първоначално Орхус е основан през X век като селище на викингите. Градът е преживял стремителен растеж и към 948 г. вече е седалище на епископия. Процъфтяването на града временно спира в края на Средновековието, но благодарение на строителството на железопътни линии през XIX век, Орхус възобновява разцвета си.

Орхус разполага с добре съхранен исторически център, с добри музеи и с прекрасни старинни църкви. Главната забележителност на града е Стария град. Известен още като Ден-Гамле-Бю, тази внушителна част на града представлява възхитителен музей под открито небе, в който цари красотата на 75 реставрирани сгради, събрани от цяла Дания.

Слава на Орхус носи катедралната църква „Св. Климент”, тъй като освен, че е впечатляваща, тя е и най-голямата църква в страната.

Сред добрите музеи на града се отличава например Художественият музей. Той е посветен на датско изкуство от XIX и ХХ век. Неговата нова сграда, която е строена в периода 1938 г.-1942 г., е прекрасен образец на съвременната датска архтектура. Не бива да се пропуска музея на предисторията, който е удивителен заради колекция си от доисторически артефакти, включително човешки скелет, съхранил се две хилядолетия в батистата местност недалече от града, и открит през 1952 г.

Орхус смее да претендира, че е града с най-богатия и разнообразен културен живот в Ютландия днес. Свидетелство за това например една от най-големите забележителности в това отношение – Концертната зала. Друго доказателство е провеждания в първата неделя на месец септември в Орхус ежегоден фестивал – едно от най-големите културни събития в Европа.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 2 гласували Орхус