Рибе е малък град, най-старият град в Дания и в Скандинавкия. Една от забележителностите на този приказен град е неговата катедрала, която е и първата християнска църква, построена в Дания. Тя се извисява високо над града и може да бъде видяна от километри.

Издигането на катедралата в Рибе е последица от разпространението на християнството в Дания от един католически монах на име Ансгар. Именно той избира Рибе за мястото, където да бъде построен този религиозен дом и отправя искане към датския крал през 860 г. Дълги години обаче катедралата не се появява, тъй като процеса на приемане на християнството е било продължителен процес. Катедралата в Рибе има огромен принос за това.

Нейното строителство започва през 1150 г. и завършва около 1250 г. Тя е изградена от пясъчник и вулканичен туф, а колоните и основите й са от гранит. Катедралата процъфтява през следващите няколко века и това не е случайно, тъй като Рибе е важен търговски център и успешно развива своето богатство и значение.

За съжаление след Реформацията от 1536 г. кралят отстранява епископа на Рибе и заграбва собствеността на църквата. Това променя нейното предназначение, тъй като в главната й кула той разполага оръжия и я превръща в наблюдателница.

Катедралата в Рибе преживява много бедствия – пожари, наводнения, бури, повреди при реконструкции. Но това не попречва по никакъв начин и днес тя да е прекрасен архитектурен образец на романския стил и да е единствена църква в Дания с пет крила. Във вътрешността й човек може да се наслади на красотата на изящната релефна бронзова врата с лъвска глава, както и на внушителни рисунки, мозайки и витражи.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Катедралата в Рибе