Великият Ханс Кристиян Андерсен е роден в един красив град в ДанияОдензе. Разбираемо, именно в този град няма как да няма музей на известният писател. Андерсен е роден в Одензе през 1805 г. Неговата родна къща днес е превърната в музей, който привлича много туристи годишно.

Музеят на Андерсен е посветен на неговите творби. Изложение припомня всичките най-известни приказки като Малката русалка, Снежната кралица и други. Малката стаичка, в която творецът прекарва младежките си години, докато живее в Копенхаген, разказва на посетители, ценители и поклонници на творчеството му за живота на този прословут датския разказвач на приказки. В музея на Андерсен е пресъздадена скромната обстановка, в която живее Ханс Кристиян Андерсен. Обзавеждането на стаята се състои от малък креват, гардероб, печка, писалище и два стола.

През времето, в което Андерсен живее в тази къща, не написва нищо, но все пак по лавиците на интериора на музея на Андересен са поставени негови произведения. Уникално преживяване за посетителите на музея е възможността да седят в неговия стол и да се наслаждават на творчеството му.

Всяка година на 2 април се чества рождението на Андерсен. Празникът започва в началото на април и всички музеи и туристически бюра са готови да посрещнат и отговорят на въпросите на многото допълнителни гости, които ще дойдат в града на Ханс Кристиан Андерсен. Идеята за честването на Андерсен и възможността за уникална световна промоция съществува от 1998 г.

Дори и местният манастир, подслонявал някога неомъжени девойки от аристократичните среди, е включен в тържествата. Там се намира седалището на фонда “Ханс Кристиан Андерсен, 2005”. Председателят на фонда – Ларс Сееберг, се надява Андерсеновите тържества да създадат нови традиции за града – например годишен коледен Андерсенов базар около къщата-музей на поета, драматизации и литературни четения в Етнографския музей на града. Изобретателността и фантазията за честване на Андерсен са почти толкова големи, колкото и в неговите приказки и истории.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Музеят на Андерсен