Замъкът Кронборг – мистика и тайнственост. Този замък, намиращ се в Елсинор, е един от най-важните ренесансови замъци на Северна Европа. Той спечелва слава и популярност по света не само със своята архитектура, но и с това, че е музата, вдъхновила Шекспир да напише своя „Хамлет”. Това дава и другото му име, с което е известен Кронборгзамъкът на Шекспир. След като попаднеш тук, започваш безрезервно да вярваш в царствения призрак, бродещ из тъмните кули в търсене на отмъщение за смъртта си.

Популяризиран по целия свят, замъкът Кронборг се посещава от около 200000 датчани и туристи годишно.

Днес Кронборг е музей, който възрастните определено има какво да видят. Децата също ще бъдат очаровани от брошурата на Кронборг, която ще ги забавлява с различни пъзели и загадки, свързани със замъка. Несъмнено обаче величието на балната зала ще впечатли и малки и големи. В подземния затвор на замъка Кронборг пък човек може да срещне националния герой Холгер Данске. Той е овенчан с легенда, която разказва, че ако кралството е заплашвано от врагове, каменната фигура на Данске ще оживее и ще защити бащината земя.

Построеният през 1420 г. замък Кронборг е един от най-добре съхранените образци на ренесансовата архитектура. Той е изиграл изключително важна роля във войната за морско надмощие между Дания и Щвеция. Неговата ярко мебелирана Рицарска зала е една от най-големите и най-старите в Северна Европа; луксозният параклис на замъка е все още мечтаното място за сватбени церемонии за множество датски двойки с късмет. От време на време тук има представления на Хамлет под светлината на факли във вътрешния двор.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Замъкът Кронборг