На север от Копенхаген, на брега на езерото, сред което на три острова е разположено градчето Хилереде, величествено се извисява един от съвършените дворци на територията на Дания. Това е замъкът Фредериксборг или Фредериксборг Палас, пред който се разкрива съвършено аранжирани барокови градини.

Първоначално Фредериксборг е издигнат като официална кралска резиденция на крал Кристиан IV. В замък го превръща крал Фридрих II, на когото е й кръстен, като най-старите, запазени до днес части от Фредериксборг датират от 1560 г. Днес замъкът вече не е царски дворец, а фукционира като Национален исторически музей.

Въпреки това неговата връзка с монарха не е прекъсната. Това става посредством дворцовия параклис и Баните към двореца. Всички монарси, с изключение на Кристиан VІІ, са били помазани и коронясани в параклиса на Фредериксборг. Кристиян V е първият, който е взел короната в параклиса и всъщност този, който го е изградил.

Малката постройка, наричана Къщата Баня е построена през 1580 г., като се отличава с пищо украсения си портал, допълнен от увити йонийски колони. Сред маски на лъвове стои герб или по-скоро щит с мотото „Надявам се да остана насаме с Господ”. Днес тази постройка се използва от кралицата, която често обядва тук.

Замъкът Фредериксборг е прочут и с интериорите на Тронната и Рицарската си зали. Навсякъде по стените могат да се видят гербове от битките през годините, портрети на фамилията и интересни гоблени.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Замъкът Фредериксборг