Амалиенборг е неповторим дворцов комплекс в централната част на датската столица Копенхаген. Замъкът Амалиенборг изпълнява ролята на официална зимна резиденция на кралското семейство в Дания. Това става след опустошителен пожар на 26 февруари 1794 г., от който официалното седалище на кралската фамилия Кристианборг в Слотсхолмен, е опожарено и датските владетели купуват дворцовия андсамбъл Амалиенборг. Дворецът Амалиенбург е кръстен на кралица Софи Амали, която построила самия замък.

Дворцовият ансамбъл Амалиенборг се състои от четири благороднически постройки, построени в бароков стил и ограждащи осмоъгълен красив двор посредата. Сърцето на този двор тупти в монументалната статуята на основоположника на Амалиенборг - крал Фридрих V. Тази статуя е издигната през 1771 г. и е дело на майсторските ръце на арабския скулптор Джей Джей Сали. Тази статуя изобразява краля, яхнал кон и застанал в поза на римски император. Статуята е една от най-известните и емблематични конни статуи в цял свят.

Четирите постройки са познати като Замъкът на Кристиан VII, познат като Двореца на Молтке, замъкът на Кристиан VIII, първоначално известен като Дворецът Левецау, дворецът на Фредерик VIII, чието оригинално име е Брокдорф Палас и четвъртата благородническа постройка, която е на Кристиан IX, първоначално позната като Дворецът Шак.

Едно от бижутата на Амалиенборг – замъкът Брокдорф, се отличава с часовника на фасадата си. В него се намира бившият дом на кралицата майка Ингрид, в който днес живеят Принц Фредерик и Принцеса Мери.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дворецът Амалиенборг