През късното средновековие датският град Роскилде се превръща в престолен град на датското кралство и епископален център. Днес Роскилде е привлекателен туристически център, сред главните забележителности на който се откроява Червената катедрала, служеща като гробница на датските монарси. В нея се намира един от най-старите работещи органи в света, на който редовно се изнасят концерти.

Катедралата в Роскилде е известен с мавзолея на датската кралска фамилия. В богато орнаментирани гробници са положените телата на 39 владетеля и техните съпруги. В катедралата всъщност никога не са извършвани аристократични погребални церемонии, а само полагане на телата в гробниците. Това предназначение на Катдерлата в Роскилде й гарантира добросъвестно и богато поддържане.

Днес тя е още по-впечатляваща със своите допълнителни пристройки, паметници, и украса, които я превръщат във впечатляваща експозиция на променящата се мода в религиозното изкуство и архитектура.

Издигането на катедралата в Роскилде е идея на епископ Абсалон, като с нея бъде заместена една малка църква, съществуваща в този район от IX век. Неговото желание е този религиозен дом да се превърне в символ на засилващото се влияние на региона.

Строителството на катедралата започва през 70-те години на XII век, като са използвани нови и скъпи тухли, като се смята, че тя е първата готическа катедрала в Северна Европа, издигната с такива материали – около 3 млн изпечени тухли. Строежът приключва през 1280 г., но след това допълнително са извършени разширяване и украсяване – добавени са параклис, а стените са покрити с фрески и релефни изображения.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Катедралата в Роскилде