Европа >> Дания >> Кораби >> Корабите Скулделев

Корабите Скулделев

Информация | Kарта
seen
2947
facebook

Корабите „Скулделев” в датския град Роскилде, представляват пет различни кораба, които разкриват необикновените корабостроителни умения на викингите. Те са експонирани в морския център на града и носят името „Скулделев”.

Името им е взаимствано от едноименното селище във фиорда Роскилде през 1070 г., където те са били умишлено потопени, за да издигнат барикада по водните пътища и да предпазят столицата от нападения.

Корабите „Скулделев” са различни един от друг по форма, размери, дървен материал и вместимост. Така например „Скулделев” 1 е океански търговски плавателен съд, „Скулделев” 2 е океански боен кораб с дълъг корпус, „Скулделев” 3 е по-малък крайбрежен стегнат и елегантен търговски кораб – бирдинг, „Скулделев” 5 е малък боен кораб, а „Скулделев” 6 е рибарски кораб, известен като фержа и използван за лов на риба, китове и тюлени.

Корабите „Скулделев” са голяма ценност за археолозите, тъй като те им предоставят огромната възможност да бъде изследвани викингските мореплавателни и занаятчийски умения. Покрай тези изследвания, учените успяват да открият и много подробности за викингската култура, общност и история като цяло.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS