Турку

Информация | Kарта
seen
7145
facebook
Турку Photocredit: Tanya | Fotolia

Турку е град в Югозападна Финландия, център на провинция Западна Финландия. Разположен е при вливането на река Аура в Балтийско море и е защитен от най-големия архипелаг в Европа. Понастоящем е петият по големина град във Финландия, както и официално седалище на финландската лутеранска църква.

Турку е финландският град с най-дълга история, тъй като е създаден през XIII век. Строителството на най-забележителните исторически паметници в Турку - Катедралата и Замъка, е започнато още през XIII век, но изграждането им трае столетия. Дълго време след създаването си градът е бил най-голям по население в страната, като между 1809 г.-1812 г. Турку е бил столица на Финландия. Идва времето, когато руснаците завладяват Финландия, и по тяхно решение преместват административините функции на столичния град в . В Турку е създаден и първият Кралски университет в страната. През 1827 г. в Турку се разразил огромен по мащабите си пожар, който унищожил по-голямата част от града.

Турку реставрира голям брой от средновековните си църкви и то не защото финландците са много религиозни, а защото се възпитават в респект към традицията. Оцелелите в пожара стари дървени къщи в пожара пък са обединени в едно музейно селище – Луостаринмяки. Там може да бъде проследена историята на древните занаяти на хората, създали града - тъкане, плетене на дантели, правене и сушене на ръжен хляб с традиционна форма, която не може да се види на друго място по света. Заради огромното си историческо значение, Луостаринмяки неслучайно е обявен за културен обект под егидата на ЮНЕСКО, а през 1985 г. получава наградата “Златната ябълка“ на FIJET.

Друга забележителност на Турку е откритият през 1968 г. музей “Сибелиус”. В него е експонирана голяма колекция от музикални инструменти, литература и фотокопия на оригинални произведения на Ян Сибелиус.

Впечатляващата старинна фрегата “Суомен Йоутсен”, или “Финландски лебед”, през 1930 г. е преустроена за обучение на военноморския флот на Финландия. Тя е закотвена на брега на река Аура в централната част на града, за да напомня със своето величие и красота, че Турку е морски град с богата история в корабостроенето и пристанище, което дълги години е било връзка на града със света. Пристанището и днес е едно от най-важните в страната, защото през него се осъществява най-големият външнотърговски обмен на Финландия.

Друг интересен музей в Турку е музеят “Алтонен”, в който където са изложени голяма част от творбите на Вяйно Алтонен с присъщата им монументалност. Негови са и петте бронзови фигури, на които е дадено обединяващото име „Делата ни за бъдещето”, в пленарната зала на Финландския парламент – “Пионерът”, “Удовлетворен труженик”, “Бъдещето”, “Вярата” и “Жътварят”.

Като примери за финландска съвременна архитектура са избрани концертната зала, театърът, някои университетски сгради и Църквата на възкресението, построена през 1941 г., дело на един от големите архитекти на Финландия - Ерик Бригман.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS