Оулу е град и община в централната част на Западна Финландия, център на провиция Оулу. Разположен е на брега на Ботническия залив. Оулу е основан на 8 август 1605 г. от шведския крал Карл IX. Оулу е град със стари индустриални и търговски традиции, който се развива около бързеите Мерикоски.

Градският пейзаж на Оулу е интригуваща смесица от старинна архитектура и модерност. Този контраст най-добре си личи на оживения крайбрежен Търговски площад, по който са разположени старинни моряшки къщи, които си съжителстват с ултрамодерния градски театър. Заради опустушителен пожар през XIX век голяма част от площада в Оулу е разрушен, но не е оставен в пепелта. Застроен е отново през 20-те години на същия век в неокласически стил, като за архитект е привлечен Карл Лудвиг Енгел. Негови са и плановете за възстановяване на катедралата в Оулу през 1845 г.

В околностите на Оулу също изобилстват интересни забележителности и атракции. Такива са например музея на превозните средства, старата дъскорезница Тиетомаа, както и центъра на бързеите, разположен при устието на реката с неговите взаимосвързани островчета, забележителни фонтани и модерна архитектура.

Интерес представлява също музея на открито, представящ финския живот, който се намира на остров Туркансаарио, както и най-старата дървена къща в Оулу, намираща се на остров Пикисаари. Днес в нея се помещава музея на мореплаването.

Изключителна е и университетската ботаническа градина със стъклени пирамиди, които носят имената Ромео и Жулиета.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Оулу