Вааса

Информация | Kарта
seen
7039
facebook
Вааса Photocredit: valeriyap | Fotolia

Вааса е финландски град с голямо значение – той е основният център на западното крайбрежие за въздушни полети от Финландия към . Старият град Вааса е бил напълно унищожен от пожар през 1852 г., което налага изграждането му отново. Така новият град Вааса се появява в близост до морето. Руините от стария град Вааса и днес могат да бъдат видени в оригиналния им вид около Мустасаари. Сред тях се отличават църква, един замък и домът Фаландер-Вазастиерна, в който се помещава музея „Старият Вааса”.

Възстановяването, по-скоро новото изграждане на Вааса е възложено на архитекта Карл Аксел Сетерберг. Той избира да построи новия град в стил ампир, като в инфраструктурата е заложено да има пет широки булеварда, свързани с тесни улици и алеи с цел да се намали риска от друг всеобщ пожар. В центъра на града тупти неговото сърце, където е разположен и оживения пазарен площад. На него се издига финландската Статуя на свободата, която е издигната през 1938 г.

В новата архитектура на Вааса се отличава центърът „Ревел” – огромен търговски комплекс, който си заслужава да бъде посетен. Интересна е великолепната сграда на Апелативния съд, която е останала от времето на стария град. Днес тази архитектурна постройка принадлежи на църква.

Във Вааса задължително трябва да се посети Остроботния музей, за да се разгледа неговата изящна регионална колекция.

За онези, които искат да разпуснат, много удобен и подходящ е аквапарка „Тропикландия”, който е голяма атркация заради своите пързалки на открито и на закрито, водопади, бани и сауни. Увеселителният парк „Васландия” предлага целодневни забавления за цялото семейство, а на пристанището има чудесни кафенета, от които може да се наблюдават пристигащите и отплаващите лодки.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS