Европа >> Финландия >> Замъкът Турку

Замъкът Турку

Информация | Kарта
seen
3527
facebook
Замъкът Турку Photocredit: saprygins | Fotolia

Замъкът Турку се намира в едноименния финландски град, който може да се нарече един от най-старите градове в страната заради своята 770-годишна история. Самият замък е кацнал живописно на устието на река Аура, и е най-известната забележителност в града. През Средновековието замъкът Турку е играл ролята на една от най-важните крепости на Шведското кралство, която е успяла да издържи няколко обсади и жестоки битки. Замъкът Турку е най-голямата средновековна сграда, оцеляла до днес във Финландия, а като цяло един от най-големите средновековни замъци оцелелите в Скандинавия.

Замъкът Турку се превръща през 1556 г. в резиденция на 18-годишния син на Густав I Васа – Йохан, който е направен от баща си дук на Финландия. „Турку” е достроен и обзаведен за сватбата на Йохан с полската принцеса Катерина Ягелоника през 1562 г. Само след осем месеца неговият брат Ерик ХIV напада Замъка, обсажда го и взема брат си и неговата съпруга за свои заложници до 1563 г. През 1614 г. пожар нанася големи щети на замъкът Турку и независимо, че е построен отново, малко от старото му величие е останало. След времето на шведския крал Густавус III задният двор е превърнат в затвор до 1891 г.

Реставрацията на Замъка Турку завършва през 1961 г. Днес в замъка са приютени музейна част, действаща църква и банкетна зала за специални гости. Преди да се сервира специалното меню, гостите имат необикновената възможност да видят представление, показващо драмата на тримата братя, стопанисвали замъка, разказана в стихове и съпроводена с музика.

Днес в двореца могат да се разгледат няколко доста интересни изложби - на стъклени съдове, прибори за хранене, порцелан, бижута, както и богата колекция от старинни артефакти. Различните стаи в двореца са обзаведени в различни стилове.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS