Европа >> Финландия >> Замъкът Олавинлина

Замъкът Олавинлина

Информация | Kарта
seen
2837
facebook
Замъкът Олавинлина

Финландия е страна на езера, крайбрежни тесни морски заливи и реки. Разположен сред възхитителен пейзаж, град Савонлина заема три острова в езерото Саймаа, на източния край на Езерния край.

В миналото първоначално градът е бил известен балнеолечебен курорт за руските царе и техните свити. Но от 1912 г. дължи славата си на най-значимия в Северна Европа оперен фестивал, провеждан ежедневно във вътрешния двор на замъка от ХV в. – замъкът „Олавинлина”.

Замъкът „Олавинлина” представлява добре запазена островна крепост на източната граница на Швеция, която е построена, за да отблъсква нападенията от изток. Неговата сцена е една от най-впечатляващите сцени за музикален фестивал на открито. Собствеността върху този замък е жестоко оспорвана през вековете.

Замъкът „Олавинлина” е построен през 1475 г., като идеята за неговата поява принадлежи на Ерик Акселсон. Той бил провокиран за това си решение от стремежа си да защити кралство от набезите на най-големите му врагове – Великото московско княжество.

Стратегическото положение на замъка „Олавинлина” е избрано да е върху скалист остров до брега на езерото Саимаа, тъй като това било лесно за отбрана място. Финландската територия дълги години е била оспорвана между Швеция и , като това поражда и спор за правата върху „Олавинлина”, тъй като той е разположен на границата. Русите успяват да сложат замъка под свой контрол и владеят „Олавинлина” за периода от 1714 г. до 1721 г. и отново от 1743 г. до 1809 г., когато Финландия става част от териториите на Русия.

Днес замъкът „Олавинлина” се състои от главен замък, три големи кули, двор и заобикаляща стена. Два големи пожара нанасят огромни щети на замъка, но той е реставриран в периода 1961 г.-1975 г., като след това вече бива използван за различни културни и обществени събития и дейности. Едно от най-важните събития на които замъка „Олавинлина” е домакин, е Оперния фестивал.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS