Европа >> Финландия >> Крепостта Суоменлина

Крепостта Суоменлина

Информация | Kарта
seen
3355
facebook
Крепостта Суоменлина Photocredit: toshket | Fotolia

Крепостта „Суоменлина”, днес превърната в музей, е красива архитектурна постройка, издигната през втората половина на XVIII век и включена в през 1991 г. в списъка на ЮНЕСКО за културно природно наследсво. Крепостта се намира в и е изключителен пример за европейската военна архитектура от XVIII век.

Крепостта „Суоменлина” представлява голяма морска база, която е разпростяна на шест острова. Строежът й започва през 1747 г., за да може да се защити територията от засилващата се морска мощ на . Проектът е на архитекта Аугустин Еренсверд, който за целта използва най-съвременните планове и работи по крепостта до своята смърт, като дори е погребан в „Суоменлина”.

Крепостта „Суоменлина” е силно разрушена по време на Кримската война, но след края й е изцяло въстановена и разширена. Нови укрепления са добавени в периода 1914 г. -1917 г. След края на Първата световна война крепостта „Суоменлина” получава нова задача – превръща се в затворнически лагер на бунтовниците от Финската гражданска война през 1918 г.

През 1973 г. крепостта „Суоменлина” приключва със своята обвързаност с армията и преминава в ръцете на цивилната администрация. Днес крепостта е идеално място за излети, а в нея са поместени много музеи, художествено училище, театър, затвор със слаб режим, както и Финландската морска администрация.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS