Европа >> Швеция >> Забележителности във Швеция >> Викингското селище Бирка

Викингското селище Бирка

Информация | Kарта
seen
2636
facebook

Викингското селище Бирка се намира на шведския остров Бьорко и е забележителност с голямо археологически значение. Това селище е свидетелство, което разказва, че това е мястото, където за първи път в Швеция е проповядвано християнството. Из земите на викингското селище Бирка са открити много артефакти, като например монети, бижута, мечове, както и бронзова брошка от една гробница, на която има животни, заобиколили символа на бог Тор.

Поради своята изолираност, находките във викингското селище Бирка са сравнително запазени и са изключително ценни, защото превръщат Бирка във важен източник на информация за викингите.

Селището Бирка възниква през VIII век и е останало населено до X век. Причината за изселването от Бирка е, че през 960 г. Сигтуна измества селището и изземва функциите му като главен търговски център.

Селището Бирка и известно и с факта, че първия построен град в Швеция. Неговото предназначение е било да контролира и разширява търговията и благодарение на стратегическото си местоположение се превръща в главен търговски център. В Бирка например арабското злато и руските перли се търгували срещу желязо и кожи.

Едновременно със засилването на търговията, християнство набира сила на разпространението си по тези земи. В историята е записано, че това става след като през IX век в Бирка пристига да проповядва християнството младият бенедиктински монах св.Ансгар. За своята мисия, продължила година и половина, той успява да покръсти много хора. Първият християнски събор се е състоял през 831 г., но това не придава само християнско звучене на областта. Бирка никога не остава само християнска общност – по нейните земи съвместно съществуват християни и езичници.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS