Резиденция „Дротингхолм” в Стокхолм, Швеция е истински пример за богатствата и мощта на Швеция през XVII век. Представлява великолепен бароков дворец, впечатляващ с богатите си архитектурни детайли, който по настоящем е резиденция на кралската шведска фамилия. „Дротингхолм” е несравним архитектурен шедьовър, вдъхновен от двореца във Версай.

Резиденция „Дротингхолм” е построена през 1662 г. по волята на кралица Довагер Хедвиг Елеонора, която гласува пълно доверие за проекта на най-известния за времето си архитект Никодемус Тесин старши. За голямо разочарование на кралицата той умира и не успява да довърши резиденцията. Негов последовател и продължител на проекта е синът му – Никодемус Тесин младши. Той се нагърбва с тежката задача на безмилостната Елеонора да изгради толкова бласкава резиденция, че тя да отразява блясъка и мощта на Швеция.

Резиденция „Дротигхолм” преминава в ръцете на Луиза Улрика Пруска след като й е подарен като сватбен подарък послучай брака й с Адолф Фредерик Шведски. Но нейната воля интериорът на двореца е променен като са внесени елементи в стил рококо. Благодарение на нея в резиденция „Дротингхолм” се появява и изтъкнатия Дворцов театър с украси папиемаше и огромни картини. През 1753 г. отново по нейно решение е построен във френски рококо стил Китайския павилион.

Резиденция „Дротингхолм” разполага и с църква и две прекрасни градини – барокова с широки алеи, и английска, която впечатлява със своите езерца, канали и мостове.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Резиденция Дротингхолм, Стокхолм