Корабът Васа е шведски боен кораб, който след своето построяване е трябвало да бъде най-силният боен кораб със своите 64 оръдия.

Историята около създаването на кораба Васа започва да се пише през пролетта на 1625 г., точно след като флотът губи 10 кораба в буря около залива на Рига. Тогава кралят на Швеция - Густав II Адолф, оповестява волята си да се ускори процеса на построяване на новите кораби. Той възлага задачата на адмирал Клас Флеминг, а той се обръща към ръководещия тогава корабостроителницата Хенрик Хибертсун.

Той е поставен пред истинско предизвикателство, тъй като в едно официално писмо краля променя параметрите на един от корабите. Размерите са точно между поръчаните малки и големи кораби, а дървесината за построяването им вече е била вече подготвена. В ново писмо от 22 февруари 1626 г., кралят настоява посочените размери да бъдат спазени.

За да се справи с проблема, най-вероятно Хибертсун удължава един от по-малките кораби с прибавянето на нов сегмент, създавайки скелета на това, което ще се превърне във Васа. Доказателство за това е особеността в конструкцията на Васа. Счита се, че корабът Васа е неточно построен - притежава масивна част над повърхността на водата и недостатъчно количество контра-баласт.

Корабът Васа потъва още при първато си пускане на вода, което се случва на 10 август 1628 г. в Стокхолмското пристанище. Васа е изваден от водата на 24 април 1961 г., след като престоява под вода близо 333 години. Взема се решение кораба да бъде реставриран, като проекта по възстановяването му завършва през 1990 г. След това корабът Васа е изложен в специално построен музей в Стокхолм и се превръща в една от най-посещаваните туристически атракции в Швеция.

По време на изваждането на кораба през 1961 г. са открити хиляди предмети, както и тленните останки на поне 15 души. Водолазите се натъкват на части от облекла, оръжия, инструменти, монети, кухненски прибори, храна, напитки, оръдия и шест от десетте платна. Те, заедно със самият кораб, са от изключителна важност, тъй като са източник на ценна информация за военноморското дело, корабостроителните техники и всекидневието на шведските моряци през XVII век.

Изслдването на кораба открива, че в декорацията на кораба не са щадени усилия и средства. Една от целите на построяването на кораба Васа е била демонстрация на военната сила на Швеция, както и открито показване на експанзионните амбиции на тогавашния крал Густав II Адолф.

Символизмът, използван при декорирането на кораба Васа е взаимстван предимно от ренесансовата идеализация на римската и гръцката античност, а мотивите, които доминират при декорацията на Васа, са взаимствани от средиземноморската античност, но се срещат и фигури от Стария завет и от Древен Египет.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Корабът Васа