Европа >> Швеция >> Забележителности във Швеция >> Манастирът във Вадстена

Манастирът във Вадстена

Информация | Kарта
seen
2329
facebook

Манастирът в шведския град Вадстена е родното място на Ордена на бригитките. Първоначално на неговото място е имало ферма, върху основите на които Св.Бригита през 1346 г. основава тази обител.

Манастирът във Вадстена получава одобрението на папа Урбан V през 1370 г., а през 1384 г. получава благословията и на епископа на Линшьопинг. След като Св.Бригита е канонизирана за светица през 1391 г. манастирът вече е на своя връх, тъй като този факт му донася слава и благосъстояние.

Лоша съдба сполетява манастира във Вадстена след като на власт идва крал Густав Васа. Той не цени светостта на това място и през 1523 г. ограбва манастира, конфискува земята, поврежда сградите и изземва голяма част от колекцията с книги и ценности. Благодарение на Йохан III през 1580 г. манастирът във Вадстена е възстановен и общността му зе разраства. Колелото се завърта и отново през 1594 г. манастира преживява ужаса на плячкосването и конфискуването, този път от графа на Сьодерманланд – бъдещият Карл IX.

Някои от сградите на манастира са отремонтирани в по-ново време и тяхното предназначение е променено. Монашеските постройки са превърнато в болница, а сестринските и управителните – в психиатрична клиника до 1980 г.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS